Silah değil spor, kurşun sesi değil çocuk cıvıltıları hakim… Tatvan’da 4 yılda büyük değişim
-
Haber7 – ÖZEL
Bitlis’in en büyük ilçelerinden biri olan Tatvan, güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarıyla terörden temizlendi. daha sonra 2019 yerelSeçimlerde halkın büyük teveccühü ile AK Parti belediyesi göreve geldi.
İlçenin kırsal kesimleri daha önce teröristlerin kanlı eylemleriyle adını ülke kamuoyuna duyururken, Tatvan’ın yüzü artık bambaşka bir görünüme kavuştu.
Altyapı ve üstyapı baştan aşağı yenilendi, gençler için inanılmaz adımlar atıldı, ilçenin tam ortasına kocaman bir millet bahçesi yapıldı, sınavlara hazırlanan öğrenciler için etüt merkezleri oluşturuldu. tatvan Çevik ve dinamik gençler, Türkiye’deki ‘spor fabrikasında’ geleceğe hazırlanıyor. 300 dönümlük geniş bir mesire alanının hizmete sunulduğu Tatvan’da daha önce teröristlerin ayaklar altına aldığı verimli topraklar, şimdi çocukların oyun alanı haline geldi.
4 yıllık misyon sürecinde Tatvan’ı cazibe merkezi haline getirmek Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylaniseçim öncesi vaat ettiği projelerin yüzde 90’ını tamamlayarak büyük bir başarıya imza attı. HABER7biz misafiriz tatvannda ilçeyi baştan sona kuşatan hizmetleri gözlemledik.
Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman AteşliTatvan’daki değişim ve dönüşümün Önderi Mehmet Emin Geylani ile çarpıcı bir röportaj gerçekleştirdi. Gazeteci Osman Ateşlisorularını yanıtlamak M. Emin Geylaniİlçede yeni yatırımlar HABER7okurları için anlattı.
İşte Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile yaptığımız röportaj…
TERÖRİSTLERİN GEZDİĞİ YERDE ÇOCUKLAR OYNUYOR
Sayın Başkan, yaklaşık iki buçuk yıl önce Tatvan’a geldim. Aslında birçok şeyin değiştiğini gördüm. Bugün burada gezinti yolundayız. Geçmişte terör örgütü yapılanmasının yuvalandığı bir alan bugün farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Aileler pikniğe geldiler, mangallarını yaktılar, çocuklar eğleniyor, çocuk oyun alanları kuruldu. Ne söylemek istersin? Bu değişiklik size ne anlatıyor?
Uzun bir sürecin ardından bu günler geldi. Proje alanımız yaklaşık 300 dönüm üzerinde tasarlandı. İki etapta 200 dönümlük alanı bitirip hizmete açtık. Projemizde kamelyalar, mangallar, çeşmeler, çocuk oyun alanları, bay ve bayan mescitleri, lavabolar, çocuk bakım odaları, voleybol sahası, amfi tiyatro, havuz, şelale, yürüyüş yolu bulunmaktadır. Burası doğal bir alandı. Mümkün olduğunca doğaya müdahale etmeden doğa ile bütünleşebilecek bir rekreasyon alanı oluşturduk. Projemiz bölgenin en büyük rekreasyon alanıdır.
DİĞER İLLERDEN TATİLLER
Burayı kullanmak için başka illerden gelen var mı?
Orada. Aslında Tatvan’ımız bir çekim merkezi ve tertemiz bir alan. Güneydoğudan Batman, Siirt ve Diyarbakır’dan gelen müdavimlerimiz var. Bu rekreasyon alanı ile birlikte bu alan biraz daha genişlemeye başladı. Muş, Bitlis ve diğer il ve ilçelerden burayı piknik alanı olarak kullanabilirler. Bu bir ihtiyaçtı, bölgenin ihtiyacıydı. Ne yazık ki geçmişte terör nedeniyle bu tür doğal alanlar kullanılamıyordu. Burası da onlardan biriydi. Burası bir vadiydi, dünyanın kuruluşundan beri var olan güzel bir doğal alandı. Bölge, bırakın Tatvan’ı, Tatvan’ın yüzde 70’inin göremediği şehre çok yakın olmasına rağmen, pek dindar olmayan bir ortam vardı.
Burada olağan halimizin istikrarıyla bir inanç ortamı oluştu. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük iradesi ve emeği sayesinde. Bölgede artık o kadar büyük bir sorunumuz yok. Doğal olarak bu alanlar biraz daha kırsal, tenha yerler olduğu için biraz daha hareketliydi. Daha önceki dönemlerde burayı kendilerine bir bölge olarak oluşturmuşlardı. Günümüzde aileler buraya çok rahat bir şekilde gelip çocukları ve eşleri ile gece geç saatlere kadar vakit geçirebilmektedir. Burada hafta sonunuzu gün boyu geçirmek için tüm olanaklara sahipsiniz. Yani sabah geldiğinizde dışarıdaki kadınlara ayırdığımız bir kooperatif diyebiliriz. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfesi bulunmaktadır. Diğer tüm alanlar herkese açıktır. Bu rekreasyon alanı, ailelerin ve vatandaşların bir nevi bahçesi haline geldi.
KADINLARA ÖZEL PLAJ
Buradaki plaka 13. Şehirde 13 plaka hariç tüm plakalar vardı. Hatta 13 tabak neredeyse azınlık haline geldi diyebiliriz. Kasabanız öyle bir çekim merkezine dönüştü ki. Bu önemli bir anlamda dikkatimizi çekti. Bunun dışında bu sahil şeridini sosyal bir alana çevirdiniz. Bayanlar plajı son kez güzel bir yer oluşturmuşsunuz. Burada konuşmak ister misin?
Bölgenin ilk projelerinden biri olan halk kadınlar plajımız var. Tatvan bir kıyı kenti olmasına rağmen ne yazık ki bu tür tesisler mevcut değildi. Erkekler bu bahiste biraz daha rahat hareket edebilirler. Göl çevresinde rastgele bir yere gidip suya girebiliyorlar ama ne yazık ki bu imkan hanımlarımız için kısıtlıydı. Ve yine şehir merkezinde. Yaptığımız tüm projelerin ilk kriteri ulaşımdır. Yani ilk kriter yürüyerek ya da tek araçla çok rahat bir şekilde ulaşılabiliyor olması. Kadınlar için mevcut mesire alanımız herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir alandır. Yapmış olduğumuz bayanlar plajımız herkesin araçla ulaşabileceği toplu taşıma ile rahatlıkla gidebileceği bir alandır.
20 dönümlük yeşil alan ve 10 dönümlük plaj alanı ile birlikte 30 dönümlük plaj alanı oluşturuldu. Mümkün olursa bir hafta içinde hizmete açılacak. İçeride denizden ve dışarıdan gerekli mahremiyet sağlandı. Hanımlarımız bu konuda çok rahat bir şekilde faydalanabileceklerdir. İçerisinde duşlar, lavabolar, çocuk odaları, kamelyalar, çocuk oyun setleri bulunmaktadır. Sadece suya girmeyecekler, aynı zamanda orada bütün günü geçirebilecekleri keyifli bir doğal alan oluşturulmuş. Bir hafta gibi kısa bir sürede ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecekleri bir zamanda, önümüzdeki hafta sonuna kadar hizmete açmayı planlıyoruz.
TATVAN’IN İLK KAPALI YÜZME HAVUZU YAPILDI
Birçok tesisi gezdik. Yarı olimpik bir yüzme havuzu yaptınız. Gerçekten çok güzel bir tesis. Birçok olasılık var. Bize bu tesisi anlatır mısınız?
Tatvan’ın ilk kapalı havuzunu yapıyoruz. Aslında ilk diyebiliriz. Buradaki amaç tabii ki kıyı şeridimiz olsa da gölden faydalanabileceğimiz 2 ay, iki buçuk aylık bir süremiz var. Ancak kalan 10 ayda suya olan ilgimizi kaybediyorduk. Burada hem bu ihtiyacı karşılamak hem de uzun kış mevsiminde vatandaşları sosyalleştirmek adına daha önce iş makinalarımızın kullandığı şehrin ortasında bir alanı araç parkı olarak vatandaşlarımıza sunmak istedik. Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığımız tüm projelerde bize büyük destek verdi. Sunduğumuz projeler de onaylandı.
Yaklaşık 18 bin metrekare alanda yarı olimpik yüzme havuzu oluşturduk. Proje kapsamında burada çocuklarımıza ve ailelerimize ücretsiz yüzme kursu verilecektir. Aynı zamanda hanımlarımıza ücretsiz yüzme kurslarımız olacak. Tesisimiz çok hedefli hale getirildi.
ŞEHİR MERKEZİNDE BİR SPOR MERKEZİ
Daha ne olsun liderim? Sanırım mesele sadece yüzme havuzu değil?
Burada 2 bölüm var. Girişte sağ ve sol olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Burada erkekler ve kadınlar için farklı bölümlerimiz var. Bayanlarımız için farklı tiplerde fitness salonu, pilates odası, buhar odası, sauna odası, soyunma odası, wc ve kafeterya bulunmaktadır.
Fitness salonu, pilates salonu, sauna ve buhar odası tamamen erkeklerinki gibidir. İçinde özel odalar bulunan soyunma odaları ile iki farklı bölüm. Ayrıca ortada geniş bir sosyal alanımız var. Buraya geldiklerinde, yüzdükten sonra hemen dışarı çıkmayacaklar. Burası tamamen sosyalleşme alanı. Buraya aileleri ile geldiklerinde gün içinde yaklaşık 4-5 saat sıkılmadan sporlarını yapacaklar sonra yüzmek isterlerse yüzecekler, buharda terleyecekler, saunaya girecekler biz de döndük. oturup sohbet edebilecekleri kafeteryası ile güzel bir sosyal merkeze dönüşmüştür. Sadece havuz olarak görülmemeli. Profesyonel, planlı ve faydalı projemiz.
Proje alanımız dışında aynı formda yaklaşık 18 bin metrekare. Kamelyalarımız, çocuk oyun parklarımız, açık hava fitness alanlarımız, futbol sahamız, basketbol sahamız, voleybol sahamız, yürüyüş alanımız mevcuttur. Yaz kış bölgenin ihtiyacını karşılayabilecek güzel bir ekipman merkezi haline geldi.
TATVAN BÖLGESİNİN Cazibe Merkezi
Bir önceki ziyaretimizde Tatvan bir şantiye görünümündeydi. Artık şehrin çehresi değişti; her yer asfalt, kaldırımlar asfalt, gece sokak lambaları yanıyor… Bu değişimi kısa sürede nasıl başardınız?
Tatvan hızla büyüyen ve göç alan bir şehir. Bölgenin çekim merkezi. Bundan 40 yıl önce şehrin nüfusu 8-9 bin iken yapılmış bir altyapı vardı. Şu anda ilimizde 100 bin, yaz aylarında ise 200 binin üzerinde bir nüfus var. Altyapı da iflas etti. Göreve gelir gelmez bu işe atıldık. Şehrin tüm içme suyu hatlarını yeniledik. 180 bin metre içme suyu sınırı koyduk. 160 bin metreden uzun kanalizasyon hattı, 130 bin metreden fazla yağmur hattı döşedik.
Göreve geldiğimizde en çok zorlandığımız şeylerden biri de kanalizasyon limitimizin yüzde 30’unu doğrudan göle deşarj etmekti. Bu da gölün kirlenmesine neden oldu. Tüm altyapı çalışmalarımızı 2 yıl içerisinde tamamladık. Ayrıca 1 milyon 200 bin metrekare yol ürettik. Tatvan’da 22 mahallenin 21’inde altyapı ve üstyapı tamamlandı, yolların yüzde 99’u tamamlandı. Kanalizasyon ve içme suyu hattı %99 tamamlandı.
Tatvan’a yatırım çekmek için yaptığınız birçok proje var. Bir yandan şehirde ticari gelişme sağlamaya çalışıyorsunuz, istihdam alanları açmaya çalışıyorsunuz. Öte yandan şehrin gücünü sağlamak için yaptığınız çalışmalar var. GES projesi dikkat çekiyor… Kendi gücünüzle buluşabilecek misiniz?
En güçlü enerji israfımız sudur. Çevreye verilen sudan kaynaklanır. Suyu kaynağındaki pompa ile veriyoruz. Bu da maliyetlidir. Toplamda 4,5 megavatlık bir santralimiz var. Burası ise %70 güç tüketimimizi karşılayabilir. Bu da 2 buçuk ila 3 milyon TL civarında bir katkı anlamına geliyor. Yeni altyapı çalışmalarıyla tüketimimiz daha da azaldığında hızla kendi kendini finanse eden bir tesis haline gelecek.
Orada durmuyoruz. Sosyal tesislerimizde 2 bin ve 3 bin metrekare çatı alanlarımız var. Buraya 2 bin KW’lık bir tesis kurarak belediyemize ek gelir sağlamayı ve ek bütçe sağlamayı hedefliyoruz.
Gençlere yaptığınız yatırımlar dikkat çekiyor. Bilgi merkezi, konservatuvar, Tatvan Sporcu Fabrikası ve yaz spor okulları gibi yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Tatvan’da yaş ortalaması 23’tür. Nüfusun %35’i otuz yaşın altındadır. Genç bir nüfusumuz var. Gençlerimizi dezavantajlı durumlardan kurtarmak istedik. Önceden sadece bir spor salonu vardı, diğer aktiviteler için maalesef yer yoktu. Genç nüfusun hobilerine ve ilgi alanlarına göre ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlar yaratırdık. Bir binamızı Bilgi Evi’ne çevirerek YKS ve KPSS’ye giren öğrencilerimiz için sabah 8’den akşam 12’ye kadar hem ana derslerde hem de ana derslerde çalışabilecekleri etüt salonları oluşturduk.
YÜKSEK İLGİDEN DOLAYI ALTERNATİF HİZMET VERİYORUZ
Yılda kaç öğrenciye hizmet veriyorsunuz?
Ortalama kaydımız 500 öğrencidir. Yoğun ilgi olduğu için dönüşümlü servis yapıyoruz.
Spor tesislerimiz var. Sınavlara girmek isteyen öğrenciler burada okuyor. Çay ve çorba ikramımız var. Sporla ilgilenmek isteyen öğrencilerimizin ayağına Sporcu Fabrikası kazandırdık. 7 şubenin aynı anda spor yapabileceği çok amaçlı bir spor okulu oluşturduk. Burada olimpik tarzda branşlarda eğitim verilecek. İnşallah Türkiye’yi temsil edecek sporcular yetiştirmeyi hedefliyoruz. FIFA standartlarında bir futbol sahası kazandık. Açık ve kapalı tenis kortu yaptırdık. Kültür sanatla ilgilenenler için de bir konservatuvar hazırladık. . Spor tesisleri konusunda da Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan çok destek aldık.
MİLLİ BAHÇE İNSANLARIN MÜSTAKİL BAHÇESİ GİBİDİR
Tatvan Millet Bahçesi Projesi de dikkat çekiyor. Şehrin tam merkezinde yeşil alan kazanırsınız. Çok pahalı bir arsayı yeşil alan olarak halkın kullanımına sunuyorsunuz. Bu projeden de bahseder misiniz?
Daha önce TCDD lojmanı olarak kullanılan 42 bin metrekarelik bir alan vardı. Önünde de bir park vardı. Toplamda 65 bin metrekarelik bir alanı Millet Bahçesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hediye ettik. Sağolsun bakanlığımız bu konuda bize destek verdi. Burası Milli Emlak üzerinden TOKİ’ye devredilerek Millet Bahçesi projesi planlandı. Tatvan’da bulunan Millet Bahçesi’nin en büyük avantajı konum itibariyle oldukça merkezi bir noktada olmasıdır. 5 mahallemizin tam ortasında. İnsanların kendi özel bahçesi gibi düşünebiliriz. Evlerinden çıktıklarında direk ulaşabilecekleri bir noktadadır. Kıraathanemiz, kütüphanemiz, camimiz, kamelyalarımız, yürüyüş alanlarımız, bisiklet yollarımız, çocuk oyun alanlarımız, basketbol, voleybol ve diğer bölümlerimizi içerecek. İçinde asırlık çam ağaçları da bulunacak. Burası bittiğinde 50 yıldır varmış gibi hissedeceksiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza bu konudaki desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Ne zaman hizmete alınacak?
Mümkün olursa 2023 Eylül ayı sonunda hizmete sokmayı hedefliyoruz.
TAAHHÜT ETTİĞİMİZ PROJELERİN YÜZDE 90’INI TAMAMLADIK
Yerel seçim maratonu başladı. Herhangi bir hazırlığınız var mı?
Yapmak istediğimiz çok şey var. Zaman ve kaynaklar yeterli değil. Taahhüt ettiğimiz projelerin %90’ını tamamladık. Birkaç proje şu anda onay aşamasında. Onlar da onaylanınca tamamlanacak. Bundan sonraki dönem çalışmalarımız başladı. Projelerimiz planlanmıştır. Seçimi kazanıp devam edersek Tatvan’ımızı daha vizyoner, farklı bir belediyecilik yapan, istihdam artıran, kendini geliştiren bir marka şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Allah nasip ederse Tatvan’ımızı hak ettiği yere getirmeyi ve huzurlu bir şehir haline getirmeyi planlıyoruz.
Tatvan dost bir şehirdir. Sadece Tatvanlıların kullandığı bir şehir değil. Ziyaret ettiğinizde 81 ilin plakasını hızlıca görebileceğiniz şehirdir. Tüm Türkiye’yi Tatvan’a davet ediyorum. En büyük krater gölü, en büyük gölü ve en büyük hanı olan bir şehir… Farklı bir deneyim yaşamak isteyenleri Tatvan’a davet ediyorum.
Desteğiniz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederiz.