Ordu’da Atıl Tarım Arazisi Yatırımları Büyüyor
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in atıl tarım arazilerini tarıma kazandırmak, kırsaldaki üreticilerin gelir kaynaklarını artırmalarını sağlamak, ürün çeşitliliğini desteklemek ve tarıma kazandırmak amacıyla ‘Kendi kendine yeten şehir’ sloganıyla başlattığı tarım yatırımları Birim alandan daha fazla gelir elde etmek için giderek büyümektedir.
Başkan Güler’in bu girişimiyle oluşturulan Tarım Makineleri Parkı’nda, üreticilere sembolik fiyatlarla tarım makineleri kiralanarak fındık tarlalarının yanı sıra makineli tarıma uygun 94 bin dönüm arazinin üretime kazandırılması hedefleniyor.
Atıl topraklar yeniden hayat buldu
Ordu’da ulaşım, altyapı, turizm, üstyapı ve sağlık alanlarında birçok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği tarımsal projelerle de vatandaşlara yeni gelir kaynakları yarattı. Dünyada ve Türkiye’de tarımda makineleşmenin artması ve kırsalda nüfus kaybını hızlandıran kentleşme süreciyle atıl hale gelen araziler, Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle yeniden hayat buldu.
Geliştirme hamlesi başlatıldı
Kent genelinde başlatılan tarım ve hayvancılık projeleriyle kırsalda yaşayan vatandaşların geliri artırılarak insan emeği üreten bir güce dönüştü. Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinden yüzlerce çiftçinin faydalanmasıyla kent genelinde topyekün bir kalkınma hamlesi başlatıldı. İlçelerde büyükbaş hayvancılık, meyvecilik, fidancılık, tavukçuluk gibi tarım ve hayvancılık faaliyetleri ivme kazanmıştır. Üreticilerin ek gelir kaynağı yaratmak için fındığa yöneldiği projeler kısa sürede ana gelir kaynağına dönüştü.
28 bin dönüm atıl alan tarıma kazandırıldı
Göreve geldiği günden bu yana nitelikli tarım işçiliğine büyük önem veren, tarımsal üretim yapan vatandaşlara destek ve eğitim sağlayan programlar uygulayan, üretimi teşvik ederek 28 bin dönüm atıl tarım arazisini üretime kazandıran Önder Güler, şimdi de tarıma el attı. bu topraklarda üretimi artıracak bir uygulamayı hayata geçirdi.
Tarım Makine Parkı kuruldu
Bu kapsamda Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Müdürlüğü tarafından desteklenen “Ordu İli Tarımsal Mekanizasyon Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” doğrultusunda toplam 28 makineyi kapsayan Tarım Makine Parkı kuruldu. toprak işleme makineleri, hasat ve harman makineleri ve püskürtme makineleri dahil olmak üzere makineler. .
Hedef 94 bin dönüm arazide üretim
Ordu genelinde fındık yem bitkilerinin ekildiği alanların yanı sıra makineli tarıma uygun 94 bin 290 dönüm arazi bulunuyor. Bu alanlarda üretim yapmak amacıyla kurulan makine markası, üreticilere büyük kolaylık sağlayacak.
Proje kapsamında satın alınan makinelerle endüstriyel tarım ürünleri, atıl arazi ve fındık yem bitkileri ile bu alanlarda üretilecek tahılların gübreleme, ilaçlama, hasat ve harmanlama işlemleri de kısa sürede aktif olarak gerçekleştirilecek. emek ve zamandan tasarruf olarak.
Sembolik fiyatlarla kiralanacak makineler, kullanım sonrasında iade edilerek diğer üreticilerin kullanımına da imkan tanınacak.
Proje üreticilere ekonomik kolaylık sağlayacak
Proje ile işletme büyüklüğünün sınırlı olması ve sermaye yetersizliği nedeniyle makine satın alamayan işletmelerin makine ihtiyacının karşılanması, traktör sahibi işletmelerin tarımsal mekanizasyon ihtiyacının makine parkındaki ekipmanlarla karşılanması, makinenin çekildiği alanın arttırılması amaçlanmaktadır. Ortak makine kullanımı sayesinde çalışılabilir ve böylece birim alan başına makine maliyetleri azaltılır, boş alanlar üretim için kullanılır. Arazi alanlarının artırılmasına, yem bitkileri, buğday ve tahıl gibi üretim faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin ve pazarlanmasının sağlanmasına, hayvancılık işletmelerinin yem maliyetlerinin azaltılmasına, ekonomik gelir ve refah düzeyinin yükseltilerek kentlere göçün önlenmesine değerli katkılar sağlayacak. kırsal kesimde yaşayan insanların. – ORDU