Haber

Ahmet Akın: İktidarın Botaş’a Geçmesi Anlamlı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “BOTAŞ’ı adeta iflas ettiren sarayın artık kurumu istediği gibi bölme yetkisine sahip olması doğru değil. BOTAŞ’ın gitme telaşı manidar. Uyarıyoruz; BOTAŞ” iletme ve depolama alanındaki faaliyetler stratejik öneme sahiptir. Halkın gücü asla azaltılmamalıdır” dedi.

Ahmet Akın bugün yaptığı yazılı açıklamada, AKP hükümetinin seçimden kısa bir süre önce Meclis’e sunduğu torba yasa tasarısında BOTAŞ’la ilgili düzenlemeleri eleştirdi. Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşlarından biri olmasına rağmen Varlık Fonu’na geçtikten sonra hep boşa gitmeye başlayan BOTAŞ’ın bölünmesi için Cumhurbaşkanı’na sınırsız yetki verilmesinin de haksız olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: :

“BOTAŞ MALİ OLARAK BAYAN BİR KURUMA DÖNÜŞTÜ”

“2017 yılında Varlık Fonu’na devredildikten sonra her yıl artan tutarlarda zarar etmeye başlayan BOTAŞ, özellikle 2018 yılında uygulamaya konulan tek adam rejimi ile finansal olarak iflas etmiştir. Türkiye’deki işletmeler bu dönemde yetersiz yönetimi yönetememiş, kamu bütçesinden destek almadan mali yönden ayakta kalamayacak bir kurum haline gelmiştir.

“BOTAŞ SEÇİM ÖNCESİ HÜKÜMET TELEFONU”

Akın, tarihinde ilk kez BOTAŞ’ın yurt dışından kredi ile doğal gaz almasının önünün açıldığını ve 2023 yılında borçlanma yetkisinin olağanüstü artırıldığını belirtti.

“Tek adam dönemi öncesi Türkiye’nin en kârlı kamu kurumlarından biri olan BOTAŞ, Hazine’den kaynak aktarılmadığı takdirde ayakta kalamayacak bir yapıya getirildi. Şimdi de bir torba kanun teklifiyle Meclis’e getirildi. Saraya BOTAŞ’ı istediği gibi dağıtma yetkisi verilmek isteniyor: “Kurumun kaç farklı şirkete bölüneceği ve bu şirketlerin faaliyet alanlarının ne olacağı bilinmeden saraya yetki verilmesi doğru değil. Türkiye’nin kaderinin belirleneceği seçime sayılı günler kala hükümet bu kadar değerli ve stratejik bir kamu kurumu olan BOTAŞ’ı bölmek için acele etmelidir.” ifadesini son derece makul buluyoruz.

“İLETİM VE DEPOLAMADA KAMU GÜCÜ AZALTILMAMALIDIR”

Türkiye’de üretilen elektriğin en az yüzde 30’u doğalgaz kaynaklı. Kuraklık olduğu zaman bu oran yüzde 50 civarında. Bu nedenle BOTAŞ, enerjide arz güvenliğinin ve kesintisiz enerjinin sağlanması için kritik öneme sahiptir. Saraya verilecek yetki ile hangi faaliyet alanlarının nasıl bölüneceği belli değil. Geçen yıl 500 bin nüfuslu bir şehir yanlış özelleştirme politikaları nedeniyle elektrikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle elektriksiz kalırken, bu yıl yaşadığımız deprem felaketinden sonra bizim de günlerce elektriksiz kalan şehirlerimiz oldu. BOTAŞ’ın iletim ve depolama alanındaki faaliyetlerinin stratejik önemi nedeniyle bu alanlarda kamunun gücü asla azaltılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu